Blog

Niedziela, Grudzień 27, 2020, 15:51

Bigos z wolnowaru

Przedstawiam tutaj bigos który ewoluował u mnie od paru lat. Przedstawiam finalną wersję która zwali Was z nóg ;)

BIGOS

Makro cały przepis: 2800 kcal, B 205, W 82, T 185

makro na 100g: 140kcal, B 10, W 4, T 9

SKŁADNIKI:

bigos z wolnowaru składniki

  • 500g kiełbasa ze wsi

  • 250g boczek surowy wędzony

  • 250g karkówka

  • 500g świeżej kapusty

  • 500g kapusty kiszonej

  • 1 cebula

  • garść grzybów

  • 4 śliwki

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziela angielskie

  • puszeczka koncentratu pomidorowego Dawtona (lub 500g przecieru pomidorowego – wtedy nie solić)

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. kapustę kiszoną lekko odcedzić i włożyć na spód wolnowaru

  2. kapustę świeżą posiekać i dołożyć do reszty

  3. wszystkie mięsa pokroić w kostkę i podsmażyć (na największej patelni)

  4. cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zrumienienia

  5. koncentrat rozpuścić w miseczce i gorącej wodzie dodając do niego grzyby i śliwki

  6. dołożyć do wolnowaru usmażone mięso i cebulę

  7. dodać liście i ziela angielskie

  8. wszystko zalać koncentratem

  9. gotować na LOW 7 - 8 h.

  10. po 4 godzinach osolić 2 łyżeczki i wymieszać wszystko

bigos z wolnowaru


Brak komentarzy.
(*) Pola obowiązkowe
Copyright (c) 2020, Wszelkie prawa zastrzeżone.
Liczba odwiedzin: 4600
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem