Przedstawiam tutaj bigos który ewoluował u mnie od paru lat. Przedstawiam finalną wersję która zwali Was z nóg ;)
BIGOS
Makro cały przepis: 2800 kcal, B 205, W 82, T 185
makro na 100g: 140kcal, B 10, W 4, T 9
SKŁADNIKI:
500g kiełbasa ze wsi
250g boczek surowy wędzony
250g karkówka
500g świeżej kapusty
500g kapusty kiszonej
1 cebula
garść grzybów
4 śliwki
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
puszeczka koncentratu pomidorowego Dawtona (lub 500g przecieru pomidorowego – wtedy nie solić)
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
kapustę kiszoną lekko odcedzić i włożyć na spód wolnowaru
kapustę świeżą posiekać i dołożyć do reszty
wszystkie mięsa pokroić w kostkę i podsmażyć (na największej patelni)
cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zrumienienia
koncentrat rozpuścić w miseczce i gorącej wodzie dodając do niego grzyby i śliwki
dołożyć do wolnowaru usmażone mięso i cebulę
dodać liście i ziela angielskie
wszystko zalać koncentratem
gotować na LOW 7 - 8 h.
po 4 godzinach osolić 2 łyżeczki i wymieszać wszystko
Brak komentarzy.
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.