Święta Bożego Narodzenia zbliżają się nieubłaganie. Każdy z nas stara się dbać o linię ale jak tu nie sprostać tradycji i nie spróbować każdego z dań. Przedstawimy tu kilka „odchudzonych” przepisów aby ułatwić Wam to zadanie. Pamiętajcie jednak, że umiar to podstawa.
DIETETYCZNY BARSZCZ ŚWIĄTECZNY
Składniki:
barszcz:
1 kg buraków
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek selera
1 małe jabłko
4-5 ząbków czosnku
1 średnia cebula
2 liście laurowe
2 łyżki majeranku
4 ziarenka ziela agnielskiego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka estragonu
6 ziarenek czarnego pieprzu
sok z połowy cytryny
sól
uszka:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
0,5 szklanki letniej wody
250g pieczarek
20g suszonych grzybów leśnych
1 cebula
2 łyżki mielonego lnu
2 łyżki otrębów
sól, pieprz
Przygotowanie:
barszcz:
Buraki utrzyj na tarce (duże oczka). Wrzuć do 2l wody i zagotuj. Po 10 minutach gotowania (od kiedy woda zacznie wrzeć), odstaw garnek na 1,5h. W tym czasie przygotuj wywar warzywny do barszczu z pozostałych warzyw, jabłka i czosnku – umyj je, obierz i gotuj przez 0,5h aż zmiękną. Do gotujących się warzyw dodaj zioła.
Po ugotowaniu warzywnego rosołu przecedź do niego wywar z buraków, dodaj sok z cytryny i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia, przed podaniem, przecedź barszcz ponownie do osobnego garnka i podgrzej. Gwarantuję, że kolor będzie pięknie bordowy a barszcz niezwykle aromatyczny.
uszka:
Suszone grzyby zalej 1 szklanką wody i odstaw na noc, żeby dobrze namokły. Następne w tej samej wodzie gotuj je przez około godzinę. W tym czasie oczyść pieczarki i cebulę i pokrój je w drobną kostkę. Cebulę zeszklij na patelni, po czym dodaj do niej pieczarki i podsmaż przez około 10 minut i odstaw, zanim gotujące się grzyby nie będą miękkie. Grzyby odcedź i wymieszaj ze smażonymi pieczarkami z cebulą, lnem mielonym i otrębami. Farsz dopraw solą i pieprzem do smaku.
Do miski wsyp mąkę, wbij jajko i zagniatając ciasto powoli dolewaj wodę. Ciasto powinno być gładkie. Przykryj je ściereczką i odstaw na kilka minut, po czym rozwałkuj je cienko. Szklanką lub foremką wycinaj kółka i na każde nałóż około pół łyżeczki przygotowanego wcześniej farszu. Każde kółeczko zamknij, sklejając je na kształt pierożka po czym połącz rogi – tak uformujesz uszka.
Gotowe uszka wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez około minutę do wypłynięcia na powierzchnię.
źródło: fitplanner.pl
*************************
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki:
(na ok.40 pasztecików)
350g mąki pełnoziarnistej pszennej
50g masła
3 żółtka
50g drożdży
250ml mleka 1,5% tłuszczu
1 łyżka cukru brązowego
Łyżeczka soli
Farsz:
75g suszonych grzybów
40dkg kapusty zasmażanej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać w misce w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić w ciepłe miejsca aż zaczyn się spieni. Mąkę połączyć z solą i dwoma i pół żółtkami, a następnie wymieszać z zaczynem. Mieszając dodawać miękkie masło. Ciasto gnieść przez około 10 minut. Aby odeszło od ręki można dłonie posmarować oliwą z oliwek. Ciasto odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Grzyby moczyć przez 12 godzin, następnie odsączyć, pokroić i przesmażyć na oliwie. Podczas smażenia dodać kapustę. Wszystko razem wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt i wyciąć 4-5 podłużnych pasów. Pasy kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na pasy ciasta nakładać z jednego brzegu farsz. Zawijać ciastem i zaklejać, a następnie przetaczać łączeniem w dół i lekko spłaszczać dłonią. Nadziane ciasto kroić w porcje. Pozostałą część żółtka połączyć z 2-3 łyżkami mleka. Smarować paszteciki z wierzchu i odstawić przed pieczeniem na 30 minut w ciepłe miejsce. Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. Obserwować czy się nie rumienią za bardzo. Kroić gdy ostygną.
źródło: dietetyczniesiostro.blogspot.com
*********************
PASZTET Z FASOLI, Z DODATKIEM GRZYBóW
Składniki:
300g puree z fasoli
240g grzybów
6 śliwek suszonych
2 jajka z wolnego wybiegu
Spora cebula
2/3 łyżeczki białego pieprzu
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Puree z fasoli wymieszaj z jajkami, sodą i przyprawami. Pokrojoną cebulkę zeszklij na rozgrzanej oliwie. Lekko możesz posolić i gdy już zacznie się przysmażać, dodaj pokrojone w ćwiartki grzyby i pokrojone w paski śliwki. Wymieszaj. Wszystko dorzuć do miski z fasolowym puree i wymieszaj. Całość wlej do sylikonowej foremki. Dodatkowo możesz włożyć foremkę w blaszkę, aby masa się nie rozlewała na boki, a pasztet był bardziej kształtny.Pieczprzez 50 minut w temp.170 stopni. Wyciągnij z piekarnika i ostudź w foremce.
źródło: dietetyczniesiostro.blogspot.com
*********************************
PASZTET WEGETARIAŃSKI
Składniki:
1 cebula
2 łyżki oliwy extra vergine lub masła klarowanego
1 ząbek czosnku
500 g marchewki
650 ml bulionu jarzynowego
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka startego imbiru
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
250 g ugotowanej ciecierzycy
3 łyżki masła migdałowego lub orzechowego
2 jajka
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, zeszklić w garnku na tłuszczu. Dodać posiekany czosnek oraz obraną i pokrojoną na niezbyt grube plasterki marchewkę oraz połowę imbiru. Dusić przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Wlać 250 ml bulionu i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie dodać soczewicę oraz kaszę jaglaną (kaszę można wcześniej uprażyć na suchej patelni), podgrzewać przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać resztę bulionu, doprawić solą i gotować przez ok. 15 minut lub do czasu aż składniki będą miękkie, wchłoną cały płyn i całość dość znacznie zgęstnieje. W razie potrzeby odparować. Dokładnie ostudzić. Do dużego pojemnika melaksera włożyć odcedzoną ciecierzycę, resztę imbiru, ostrą paprykę oraz masło migdałowe lub orzechowe, zmiksować na pastę. Dodać ugotowane warzywa z kaszą jaglaną, doprawić świeżo zmielonym pieprzem (ok. pół łyżeczki). Zmiksować i w razie potrzeby doprawić solą. Na koniec dodać jajka i jeszcze raz zmiksować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, napełnić masą i piec przez ok. 1 godzinę. Ostudzić przed pokrojeniem.
źródło kwestiasmaku.com
********************
ROLADA Z MAKRELI
Składniki :
3 wędzone makrele
3 czerwone papryki
4 jajka
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
4 łyżeczki lubczyku
Przygotowanie:
Dokładnie obierz makrele, paprykę umyj i wstaw do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika na 20 minut. Białko oddziel od żółtek. Do żółtek dodaj sól, pieprz, lubczyk oraz sodę. Białko ubij na sztywno i połącz z żółtkami. Masę wylej na blachę o wymiarach 35x28cm. Wyjmij z piekarnika paprykę i wstaw na 10 minut masę jajeczną. Paprykę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do niej rybę, resztę przypraw. Wymieszaj na masę, nie rozgnieć upieczonej papryki. Upieczoną masę jajeczną połóż na folię aluminiową. Na jeszcze ciepłą masę nałóż pastę rybną i rozprowadź po całości. Za pomocą folii aluminiowej zwiń całość w roladę, zawiń na końcach i wstaw do lodówki na kilka godzin.
źródło: dietetyczniesiostro.blogspot.com
************************
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POREM
Składniki:
filety śledziowe 250 g
średni por (biała i zielona część około 20 cm.)
3 jajka (roz. L)
2 ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety śledziowe zalać wodą i odstawić na kilkanaście minut. Por pokroić w plasterki, oprószyć szczyptą soli. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Wymoczone filety odcedzić, przepłukać wodą, pokroić w mniejsze kawałki. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać, dodając majonez i pieprz do smaku.
Źródło: marta-gotuje.pl
***********************
NISKOKALORYCZNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Składniki:
2 filety śledziowe matjas bez oleju 200 g
1 jajko
3 ogórki kiszone 60 g
4 łyżki ugotowanej kukurydzy 60 g
6 łyżek ugotowanego groszku 80 g
4 łyżki dietetycznego majonezu (lub domowego) 80 g
sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie przez minimum godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soli. W gorącej wodzie ugotuj mrożoną kukurydzę oraz groszek i ostudź. Jajko ugotuj na twardo. Śledzie odciśnij z wody i pokrój w kostkę. Jajko również pokrój. Ogórki kiszone posiekaj w drobną kosteczkę. Wymieszaj śledzie z jajkiem, ogórkiem, kukurydzą, groszkiem i majonezem. Dopraw solą i pieprzem.
źródło: dietetyczne-przepisy.net
***********************
ZUPA GRZYBOWA
Składniki:
200 g podgrzybków lub kurek
1 marchewka 50 g
kawałek selera 50 g
2 ziemniaki 160 g
1,5 litra bulionu warzywnego
50 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
świeża pietruszka lub koperek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchewkę i selera pokrój, podgrzybki umyj i również pokrój. Obierz ziemniaki i przekrój je na połowy. Warzywa zalej bulionem i gotuj około 20 minut (lub do miękkości ziemniaków). Po tym czasie wyjmij ziemniaki i trochę podgrzybków, a pozostały bulion z warzywami i grzybami zmiksuj blenderem na krem. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pozostawione podgrzybki. Zupę krem z podgrzybków rozlej do miseczek i przed podaniem dodaj jogurt i posyp zieleniną.
źródło dietetyczne-przepisy.net
***********************
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I FASOLĄ
Składniki:
2 szklanki ugotowanej (ale nie rozgotowanej!) drobnej perłowej fasoli
3- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
4 filety z matiesa
2 średniej wielkości cebule
sok z cytryny
po 2-3 łyżki oleju i posiekanego szczypiorku
trochę suszonego cząbru
pieprz, sól
Przygotowanie:
Fasolę posypać startym na proszek cząbrem, skropić olejem. Cebulę pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, skropić olejem. Filety pokroić w kostkę. Wrzucić tak przygotowane składniki do salaterki, polać resztą oleju, wymieszać, przykryć folią i na 2-3 godz. wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać sałatkę szczypiorkiem.
źródło ugotuj.to
******************************
SMAŻONY KARP W LŻEJSZEJ WERSJI
Składniki:
Karp (bez skóry) 4 filety
Chrzan 3 łyżki
Otręby owsiane 4 łyżki
Olej rzepakowy (opcjonalnie można zastąpic masłem) 2 łyżki
Sól morska pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety z karpia natrzyj solą i pieprzem. Chrzan wymieszaj z otrębami (owsiane są delikatniejsze niż żytnie). Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, następnie posmaruj go olejem. Na przygotowanej blaszce ułoż filety karpia. Każdy filet przykryj otrębami wymieszanymi z chrzanem. Rybę możesz delikatnie skropić olejem rzepakowym. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 20 minut.
źródło: wszelkieprzepisy.pl
**********************
RYBA PO GRECKU ver. 1
Składniki :
0,5 kg filetów białej ryby
4 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1/2 selera
1 cebula
1 puszka pomidorów bez skóry
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
50 g koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule posiekaj w kostkę. Pomidory w puszce zmiksuj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i podsmaż. Po minucie dodaj pozostałe, starte warzywa. Wymieszaj. Dodaj pomidory, ziele angielskie, liść laurowy i duś na małym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu (w razie konieczności można lekko podlać wodą). Dobrze jest kiedy warzywa są lekko twardawe. Rybę pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, popieprz i lekko posól . Rybę ułóż na folii aluminiowej, zawiń i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku naprzemiennie z upieczoną rybą. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę możesz podać na ciepło lub na zimno.
źródło lekkowkuchni.pl
*******************
RYBA PO GRECKU ver. 2
Składniki:
Chuda ryba, np. filet z dorsza, soli, morszczuka - ok. 500g
Marchew 3 sztuki
Korzeń pietruszki spora sztuka
Seler mały kawałek (ok. 80g)
Cebula 2 sztuki
Por mały kawałek (biała część)
Koncentrat pomidorowy 2 - 3 łyżki
Woda lub bulion 1 szklanka
Olej rzepakowy łyżka
Ziele angielskie - 4 kulki
Liść laurowy 2 sztuki
Sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
Rybę bardzo dokładnie osusz na ręczniku papierowym (dzięki temu upiecze się, a nie ugotuje). Rybę natrzyj solą i pieprzem. Na patelni rozsmaruj łyżeczkę oleju. Gdy patelnia mocno się nagrzeje kładź filety - smaż po minucie na jedną stronę. Filety przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 15 minut. W tym czasie zetrzyj na grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Cebulę posiekaj w kostkę, pora w plastry - podsmaż je na łyżeczce oleju rzepakowego. Do cebuli dodaj starte warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Duś wszystko przez chwilę. Następnie rozmieszaj koncentrat z wodą lub bulionem i wlej do warzyw. Całość duś przez ok. 10 - 15 minut. Dopraw do smaku. Uduszone warzywa wyłóż na upieczoną rybę.
źródło:zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com
**********************
DIETETYCZNE USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki,
1 szklanka gorącej wody,
Szczypta soli
Farsz:
300 g kapusty kiszonej,
20 g suszonych grzybów,
pół cebuli 50 g,
Sól i pieprz do smaku,
3-4 liście laurowe,
4 ziela angielskie,
Łyżeczka oliwy 5 g
Przygotowanie:
Grzyby ugotuj do miękkości i drobno je pokrój. Cebulę drobniutko posiekaj i podsmaż. Kapustę gotuj, aż będzie miękka. Następnie wyciśnij sok i drobno ją pokrój. Grzyby, kapustę, cebulę połącz i razem podsmaż z liśćmi laurowymi. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed nałożeniem farszu, usuń liście laurowe. Wymieszaj składniki na ciasto, wodę dodawaj stopniowo, aby uzyskać sprężystą konsystencję. Odstaw ciasto na 15 minut pod przykryciem. Cienko rozwałkuj ciasto i pokrój na małe kwadraty o bokach ok. 5-6 cm. Na każdy kwadrat nałóż łyżeczkę farszu i złóż na trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta sklej ze sobą, aby powstały uszka. Gotuj w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia uszek na powierzchnię.
źródło dietetyczne-przepisy.net
***************
JAGLANY MAKOWIEC
Składniki:
150 g kaszy jaglanej
2 pomarańcze (480 g)
100 g mielonego maku
50 g daktyli
30 g rodzynek
aromat rumowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pomarańcze dokładnie umyj i sparzy wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę, z obu wyciśnij sok.
Kaszę przelej wrzątkiem, wrzuć do garnka i wlej sok z pomarańczy i wodę - tyle, żeby w sumie soku i wody było 2 szklanki. Gotuj, aż kasza będzie bardzo miękka - około 15 minut. Gorącą kaszę dokładnie zmiksuj na gładką masę i zostawić do lekkiego ostudzenia. Daktyle włoż do szklanki i zalej wrzątkiem. Zostaw do ostygnięcia.Zmiksuj
Do rondla wrzuć mak, dodaj mus z daktyli i rodzynek i gotuj parę minut mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Wystudź i ewentualnie dodaj parę kropli aromatu. Do lekko ciepłej masy jaglanej dodaj startą skórkę z pomarańczy. Wyłoż na papier do pieczenia formując kwadrat lub prostokąt grubości około 1 cm. Zostaw do całkowitego ostudzenia. Wyłoż masę makową zostawiając marginesy z 3 stron. Zwiń rulon zaczynając od brzegu bez marginesu Brzegi zlep ze sobą, zawiń w papier i włoż na parę godzin do lodówki.
źródło: sanitas-zdrowie.blogspot.com
************
DIETETYCZNY PIERNIK ŚWIĄTECZNY
Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 jajka
140-150g serka homogenizowanego naturalnego
3 łyżki stewii
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z serkiem, suche składniki łączymy razem i przesiewamy do masy jajecznej, ponownie miksujemy, jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy mleka i ponownie mieszamy. Wylewamy do foremki najlepiej sylikonowej i pieczemy około 40 min w 170 stopniach. Po upieczeniu piernik można przęłożyć powidłami lub polać polewą. Piernik smakuje naprawdę jak zwyczajny tradycyjny piernik, jest wilgotny i dość ciężki, ma ten wspaniałykorzenny aromat i smak.
źródło ugotowane-z-pasja.blogspot.com
**********************
MAKOWIEC
Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):
8 dużych jajek
1 szklanka cukru
250 g mielonego maku
pół szklanki posiekanych orzechów, migdałów
1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Ganasz czekoladowy:
100 g czekolady deserowej
100 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Następnie dodać mak, orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175° C przez ok. 45-50 min.
Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masą polać wystudzone ciasto i dowolnie udekorować.
źródło mytaste.pl
************************
KAPUSTA WIGILIJNA
Składniki:
800 g kapusty kiszonej
50 g suszonych borowików
1 marchewka
1 duża cebula
4 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka mąki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier do smaku
Pprzygotowanie:
Grzyby umyć pod bieżącą wodą, włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody, moczyć przez kilka godzin lub przez noc. Grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzić zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Większe grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę opłukać dwukrotnie na sitku pod bieżącą, chłodną wodą, odcisnąć i posiekać, włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem z grzybów. Gotować początkowo w odkrytym garnku na większym ogniu, następnie już pod przykryciem na małym, aż do miękkości przez około 40 - 60 minut. W razie potrzeby dodać trochę wody. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do gotującej się kapusty na 10 minut przed końcem jej gotowania. Obrać i posiekać cebulę w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, dodać mąkę i podgrzewać mieszając aż zrobi się jasnobrązowa zasmażka. Cebulę, zasmażkę i grzyby dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z ognia i jeśli kapustę będziemy podawać dopiero w kolejnych dniach, najlepiej zamknąć ją jeszcze gorącą w słoiki. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Kapusta dłużej postoi, jeśli będzie przyrządzona bez zasmażki. Można ją dodać dopiero przed samym podaniem.
źródło kwestiasmaku.com
****************
KARP W MIGDAŁACH
Składniki:
700 g fileta z karpia
100 g płatków migdałowych
1 małe jajko
50 g mąki
Sok z cytryny
Sól, pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
Karpia podziel na osiem części (lub 4 duże porcje). Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 3 godziny. Następnie wyjmij karpia, obtaczaj każdy kawałek w mące, potem w jajku i w płatkach migdałowych. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz na papierze do pieczenia przez 15 minut następnie obróć i piecz kolejne 15 minut.
źródło dietetyczne-przepisy.net
Brak komentarzy.
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.