Poniedziałek, Wrzesień 27, 2021, 10:25
Zakwaszenie żołądka
Nasz żołądek jest stworzony do pracy w bardzo kwaśnym środowisku. Najlepiej, jeśli pH kwasu żołądkowego waha się między 1 a 2,5. Kiedy żołądek ma prawidłowy poziom kwasu, jest w stanie zneutralizować niebezpieczne dodatki stosowane w żywności. Gdy kwasu jest za mało, chemia zawarta w pożywieniu może doprowadzić do wytworzenia się rakotwórczych nitrozoamin.
Trawienie
Proces trawienia rozpoczyna się już w ustach. Enzymy zawarte w ślinie rozkładają węglowodany oraz „sterylizują” pokarm. Gdy ten dostanie się do żołądka, kwas solny (jedyny jaki produkuje nasz organizm) zaczyna rozdrabniać go na bardzo malutkie fragmenty. W żołądku trawią się przede wszystkim białka, natomiast tłuszcze trawione są w jelitach. Gdy kwas żołądkowy, który składa się głównie z kwasu solnego, wody, pepsyny i chymozyny, ma zbyt wysokie pH, zostaje zaburzony proces trawienia. Kiedy pH osiągnie poziom 5 przestajemy trawić białko. Utrzymanie odpowiedniego pH soków żołądkowych ma również wpływ na niszczenie bakterii, wirusów czy jajeczek pasożytów.
Stopień zakwaszenia
Warto pamiętać, że zakwaszenie żołądka i organizmu to dwie zupełnie różne sprawy. Najpierw powinniśmy sprawdzić, w jakim stopniu nasz żołądek jest zakwaszony. W tym celu możemy udać się do gastrologa (określa pH po pobraniu soków żołądkowych) lub sprawdzić samemu. Rano do 150 ml wody dodajemy łyżeczkę świeżej sody oczyszczonej i mieszamy. Całość wypijamy na czczo. Kwas solny w żołądku reaguje z sodą, przez co wytwarza się dwutlenek węgla. Od razu po wypiciu spoglądamy na zegarek i odliczamy czas do pierwszego odbicia (beknięcia):
- podczas picia wody z sodą: nadkwasota
- do 40 sek po wypiciu: nadkwasota (im bliżej 40 sek tym mniejsza)
- 40 do 90 sek: dobre zakwaszenie
- 90 do 180 sek: słabe (im bliżej 180 sek tym gorzej)
- powyżej 180 sek lub wcale: bardzo słabe zakwaszenie
Objawami, które mogą świadczyć o słabym zakwaszeniu żołądka są słabe, pękające paznokcie, mocne mrużenie oczu w słońcu oraz ślepota zmierzchowa.
Nawodnienie organizmu
Proces zakwaszania należy rozpocząć od odpowiedniego nawodnienia organizmu. Owszem, woda rozrzedza soki żołądkowe, jednak tylko w przypadku gdy pijemy ją do posiłku lub bezpośrednio po nim. Zaleca się, aby 80-90% wypijanej wody było z dodatkiem soli himalajskiej, ewentualnie kłodawskiej nieoczyszczonej (sklepowa sól jodowana jest wręcz zabroniona!). Głównym zdaniem nawadniania jest stworzenie mocnej śluzówki żołądka (w 98% składa się ona z wody). W przypadku zbyt słabej śluzówki, zakwaszaniu mogą towarzyszyć silne bóle. Warto pamiętać, że na stan śluzówki bardzo negatywnie wpływa np. aspiryna. Proces nawodnienia trwa mniej więcej tydzień (czasem krócej).
Proces zakwaszania
Aby zakwasić żołądek najlepiej użyć octu jabłkowego. Ważne, żeby był to naturalny mętny ocet bez dodatku spirytusu. 1/3 szklanki wypełniamy wodą, dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego, mieszamy i pijemy na 20 minut przed każdym większym posiłkiem. W początkowej fazie można dodać tylko jedną łyżkę octu jabłkowego i zobaczyć jak zareaguje nasz żołądek. Jeśli nie będzie bolał można zwiększyć dawkę do dwóch łyżek. Zamiast octu z powodzeniem możemy użyć soku z cytryny. Nie dodajemy jednak do niego wody. Wyciskamy pół szklanki soku i wypijamy. Żołądek zakwaszają również przyprawy, m.in. kolendra, bazylia, kminek, anyż, cząber, kozieradka.
Efekty zakwaszenia żołądka
Dobra praca żołądka wpływa na brak refluksu. Poprawia się jakość snu. Nie doskwierają nam wzdęcia, biegunki, wymioty czy bóle głowy. Spada waga ciała, a paznokcie stają się mocniejsze.
Źródło: shape, fitwiedza
Poniedziałek, Maj 10, 2021, 21:08

Jaja rozbełtaj widelcem z oliwą i ulubionymi przyprawami. Na patelni rozgrzej masło i wylej masę, duś pod przykryciem aż do powierzchniowego ścięcia. Na połowie układaj pokrojone pieczarki i ser, złóż na pół i duś pod przykryciem przez około 8 min.


Niedziela, Grudzień 27, 2020, 15:51

Przedstawiam tutaj bigos który ewoluował u mnie od paru lat. Przedstawiam finalną wersję która zwali Was z nóg ;)
Poniedziałek, Grudzień 14, 2020, 16:43

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się nieubłaganie. Każdy z nas stara się dbać o linię ale jak tu nie sprostać tradycji i nie spróbować każdego z dań. Przedstawimy tu kilka „odchudzonych” przepisów aby ułatwić Wam to zadanie. Pamiętajcie jednak, że umiar to podstawa.
Piątek, Grudzień 11, 2020, 11:36

Przedstawięurządzenie które jest troszkę niedoceniane w kuchni a zaiera wiele korzyści zdrowotnych i finansowych.
Sobota, Grudzień 5, 2020, 19:10

Tym razem coś na ciepło. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Składa się tylko z 2 składników.
Czwartek, Grudzień 3, 2020, 18:04

W tym artykule postaram się przedstawić rolę witaminy C dla naszego zdrowia. Obalę mity i przedstawię właściwości prozdrowotne dla naszego organizmu. Dowiesz się jaka witamina C jest najlepsza, w czym jest, która forma tabletki czy w proszku będzie najlepsza, co oznaczają nazwy lewoskrętna czy liposomalna.
Piątek, Listopad 20, 2020, 13:57

Brakuje Wam czasu, szukacie posiłku do zrobienia "na szybko", jesteście na diecie ketogenicznej? Tutaj go znajdziecie ;)
Niedziela, Listopad 15, 2020, 14:21

W tym artykule podam Ci pięć moim zdaniem najlepszych produktów bogatych w kolagen, które możesz dodać do swojej diety dla lepszej skóry i włosów.
Sobota, Listopad 14, 2020, 18:01
Oto nowy logotym naszej firmy :)
środa, Listopad 11, 2020, 20:44

Przyszły ciężkie czasy. Panuje wirus COVID-19. W kraju i na świecie są obostrzenia, dlatego dla Twojego bezpieczeństwa dostosowaliśmy się do obecnych zasad panujących. Dowiedz się, jakie są zasady bezpieczeństwa w naszym gabinecie.
środa, Listopad 11, 2020, 15:07
Witajcie, w tym miejscu będziemy Was informować o nowościach dietetycznych, jak dbać o zdrowie oraz opiszemy mikro i makro elementy. Zdjemy sobie sprawę, że często pojawiają się terminy mało zrozumiane i będziemy chcieli je tutaj Wam wyjaśnić. Zapraszamy